Qui som?

L'Associació Grups d'Acompanyament al Dol de Lleida neix l'any 2004 amb la voluntat d'ajudar persones en dol, entenent el dol com el procés d’elaboració del dolor infligit per una pèrdua significativa, especialment en la mort d'una persona estimada.

Som un grup de persones preparades i formades per ajudar a l'elaboració del dol, ja que hem passat per la matèixa experiència, que donem recolzament emocional i social, potenciant les capacitats de cadascú per poder afrontar i resoldre els problemes derivats de la pèrdua d'un ésser estimat.

Ens basem en l'ajuda mútua, i no solament pretenem beneficiar-nos-en individualment sinó també recíprocament, sense intercanvi econòmic.

Acollim i respectem tothom en les seves creences i realitats.

Som, també, membre fundadors de CADCoordinadora d'Acompanyament al Dol.

Una mica d’història:

Vam començar a funcionar el curs 2004-2005, des d’una iniciativa de la Montse Esquerda i seguida per Anna Maria Agustí. A partir d’aquí es va començar a buscar persones preparades i davant de la dificultat de trobar-ne, persones que el tema els seduís o els agradés. La formació ja vindria més tard.
 
Així, un grupet d'unes 12 / 14 persones durant un cap de setmana del mes de novembre del 2004, vam començar la formació amb en Ramon Martín, Germà de St. Joan de Déu i especialista en dol, vam continuar amb l’Alfons Gea, expert en dol de la Funerària Municipal de Terrassa i amb en José Carlos Bermejo de l’ordre dels Camils que són els responsables de la Pastoral de la Salut. Seguint amb formació continuada tenint trobades quinzenals. El grup que va començar més o menys es manté, amb algunes baixes però també amb altes.
 
Cal dir que la força del grup que està en període de formació nodreix les persones que estem portant els grups de mútua ajuda. Acollim les persones individualment i després es van posant en grups, segons la pèrdua. Actualment estan funcionant grups de mares i pares que se'ls ha mort un fill, grups de vídues i vídus, grup d'adolescents i ja estem preparant un grup de nens i nenes de 8 a 12 anys. 
 
Conjuntament amb la Fundació Acompanya ca n'Eva, un 11 d'abril de 2008 vam dur a terme la I Jornada d'Acompanyament al Dol a la UdL amb un aforament de 250 persones. Neix, en aquell context, la CAD – Coordinadora d'Acompanyament al Dol que ben aviat va arreplegar uns 40 grups dedicats a acompanyar en el dol. L'any següent, en la II jornada ja vam introduir l'acompanyament a la malaltia i, ara, any rera any, ja estem a la 7a edició.
 
Hem escrit llibres especialitzats en poder ajudar a grans i menuts en dol, que hem anat presentant a diferents ciutats i diferents municipis de Lleida,  i també hem ajudat a que d'altres sortíssin a la llum.
 
Hem donat xerrades, col•laborem en diferents postgraus i màsters i jornades i hem forjat l'Especialista Universitari en Acompanyament al Dol de la UdL, ara en la 3a edició. També hem assessorat escoles en situacions de dol i estem, també, treballant amb elles de forma continuada.
 
Bé, a més a més de la il•lusió de poder presentar un treball que s’ha anat fent i que dia a dia s’anirà construint, pensem que també és un moment bo per a fer una crida a totes aquelles persones, tinguin l’edat que tinguin, que vulguin col•laborar amb nosaltres en aquest projecte. Necessitem voluntariat.