El dol en temps de covid19

 

El dol és el procés desencadenat després de la mort d'una persona estimada, i encara que en la majoria de persones es resol de forma natural, és important comptar amb un bon acompanyament durant el procés d'elaboració.  És una resposta adaptativa que comporta un important impacte en la biografia de la persona i més en les circumstàncies actuals de la pandèmica de COVID 19.

Viure una realitat tan desconeguda, inesperada, de difícil processar, molt sovint sense persones que en la quotidianitat podien fer-nos de suport i, sobretot, confinats a casa a causa de la covid-19, costa poder-la afrontar.

Els darrers temps, començàvem a treure el tabú de la mort. Començàvem a entendre que després de la mort d’un ésser estimat, totes les dimensions de la persona -física, mental, social, emocional i espiritual- quedaven afectades i calia emprendre el camí del dol.  Enteníem també que en la guarició de la ferida del dol, el suport social i de l’entorn eren fonamentals.

Per altra banda, havíem arribat a comprendre que acompanyar les persones en el tram final de la seva vida era cabdal. Com també ho era dir-li, ni que fos a cau d’orella, quant important havia estat per nosaltres, quant l’estimàvem i quant ens havia aportat a la nostra vida. Sabíem que podíem ajudar-la en la seva partença si ens acomiadàvem i li donàvem tot el nostre escalf i suport.

Enteníem que els petits i no tan petits patien tant com pot sofrir un adult, per la qual cosa se’ns imposava comunicar aquest dolor mitjançant les paraules, les llàgrimes o com espontàniament sorgís del nostre dedins i a poder ser en família.

Ara, degut a aquesta pandèmia, són moltes les persones que no poden acompanyar els seus éssers estimats en els seus darrers dies o moments. Moltes s’han acomiadat d’un familiar en el moment de l’ingrés a un hospital o a un centre de gent gran, rebent informació per telèfon i, sovint, no podent estar a la seva vora. Els vetllatoris i els funerals es troben també limitats, dificultant el comiat social de la persona.

Aquesta situació pot provocar un cúmul d’emocions associades a les habituals del dol: la impotència, la culpa, la ràbia, la frustració, totes elles es multipliquen i potencien.

Aquest fet s’associa a que la situació de confinament o de quarantena pot provocar una minva de suport social i a voltes, una separació de les persones més properes. Acompanyament i suport són fonamentals en l’elaboració del dol.

I ens trobem també amb molts professionals afrontant, en el seu dia a dia, el dolor i la mort de les persones sense poder-los oferir tot el temps que necessiten perquè la situació els depassa.

Des de Grups d’Acompanyament al dol seguim oferint VIRTUALMENT suport i acompanyament, amb l’experiència de més de 16 anys de tasca continuada, tant a grans com a petits.

Per aquesta situació ens hem unit un grup de persones especialitzades en dol de tot Catalunya per posar-nos a la vostra disposició i atendre-us per telèfon.

Si ens necessiteu, ens podeu contactar per:

Telf.649 343 574 

Email: grupdol.lleida@gmail.com

També oferim la possibilitat de tallers i grups de suport a mida, per grups o entitats, en la mesura que el confinament ho permeti.

Adjuntem també els enllaços a diversos repositoris sobre eines en dol i final de vida,  on trobareu articles, vídeos, contes... que us puguin servir d’ajuda en aquests moments.

 

https://www.secpal.com/biblioteca_documentos-covid19-1

https://www.lleida.maristes.cat/acompanyament-al-dol

https://www.iborjabioetica.url.edu/ca/comunicacio/recursos-etics-sobre-el-coronavirus-covid-19